Babakötvényről és a Start-számláról 5 tény, amit biztosan nem tudott

Blog

Sokan nem is hallottak még a Babakötvényről és a Start-számláról, ami gyermeke megszületése után jár neki.

Most utána jártunk és összeszedtünk mindent, ami sokaknak kérdés lehet, mielőtt igénybe vennék őket.

1. Mi a Babakötvény?

2013.12.01-e óta lehetősége van szülőnek Babakötvény vásárlására is. Ezt a kötvényt évente bocsátják ki. Bármikor vásárolhatunk belőle, illetve ami a legfontosabb bármilyen összegben. A vásárolt kötvények értékének 10 százaléka után, de maximum évi 6000 forintig az Állam támogatást nyújt. A rendszeres Gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság esetén a támogatás összege 20%, de maximum 12.000 forint. Nevelésbe vett gyermek esetén pedig a nevelésbe vételi időszakával arányos, de maximum 12.000 forint. A befizetett összegek természetesen kamatoznak. Így támogatásokkal, illetve azokkal az összegekkel amiket mi helyeztünk el a számlán, már szép kis összeg gyűlhet össze a gyermeknek addig, amíg be nem tölti a 18. életévét. Miután betöltötte a 18. életévét felveheti az összeget, melyet összegyűjtött a szülő neki, és meghatározott célokra, mint például- tanulás, lakásvásárlás – költheti el.

2. Ki is lesz a számlatulajdonos?

Nem valószínű, hogy mindenki számára köztudott, hogy a gyermek lesz a számlatulajdonos, akinek a nevére igényeljük a Kincstári Start-értékpapírszámlát. Mivel ugye kiskorú ezért csak a szülők tudják megigényelni a baba nevére. A gyermek 18. életéve betöltése után tudja igénybe venni, addig nem nyúlhat a pénzhez. Befizetni bárki fizethet be a számlára, de kivenni majd csak a gyermek tudja csak.

3. Babakötvény és a Start-számla nem ugyanaz?

Nem nem ugyanaz, hogy miért? A babakötvényt a gyermek az Államtól kapja automatikusan, amelynek az értéke 44.600 forint. Minden hónap 10. munkanapján a NAV jelentést küld a Kincstárnak a születésekről, melynek alapján automatikusan megnyílik a kincstári letéti Start-számla. A szülőknek lehetőségük van az Állam által adott életkezdési támogatás összegét a kincstári letéti Start-számláról Kincstári Start-értékpapírszámlára áthelyezni. A letéti és értékpapír számla között van különbség. Az előbbibe nem lehet befizetni, míg az utóbbiba lehet befizetni és igénybe venni az állami támogatást.

4. Hány éves korig lehet Start-számlát nyitni?

18. életév betöltése előtt lehet az alábbi számlát megnyitni. Érdemes oda figyelni arra, hogy mikor is nyitjuk meg a számlát, ugyanis 3 évig nem lehet pénzt felvenni a számláról. 2006.01.01 előtt született gyermeke esetében a számlanyitást követő 30 napon belül 25.000 forintot kell befizetni kezdésnek a számlára.

5. Mennyi is az annyi?

Amikor megszületik a gyermek, akkor az államtól megkapja automatikusan a 44.600 forintot. Ez az összeg a 2007. évben és az után született gyermekek esetén érvényes. 2006. évben született gyermekek esetén ez az összeg 42.000 forint. Az Állam 3x utalja ugyanezeket az összegeket a számlára. A második utalás a gyermek 7. évében történik. A harmadik utalás a gyermek 14. életévében történik meg.

Ezen felül amennyiben a Kincstári Start-értékpapírszámlával rendelkező gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, akkor a számlájára történt befizetés 20%-ának megfelelő, de maximum 12.000 forint összegű támogatás kerül jóváírásra. A Kincstári Start-értékpapírszámlával rendelkező nevelésbe vett gyermekek számára is jár befizetéstől függetlenül a nevelésben töltött időszakkal arányosan évente maximum 12.000 forint összegű támogatás, amelyet a számlavezető igényel meg. Amennyiben a gyermek mindkét jogosultsággal rendelkezik, a támogatás mindkét jogcímen megilleti.

The following two tabs change content below.

Másokat is érdekelhet:

Hozzászólás Facebook fiókkal


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük