Emmi: míg a Tanítanék mozgalom tüntet, a kormány cselekszik

Blog

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága szerint míg a Tanítanék mozgalom tüntet, a kormány cselekszik.

Az államtitkárság az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban többször beigazolódott: a gyermekek és a pedagógusok érdekét csak a párbeszéd szolgálja, és a gyermekeket és a pedagógusokat nem először próbálják politikai célokra felhasználni. .

A Tanítanék sokadszorra szervez utcai politikai akciót, és „amíg ők tüntetnek, a kormány cselekszik” – írták.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy ötödik éve tart a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus-béremelés, amelyre mintegy 265,2 milliárd forintot fordít a kormány, a pedagógusok bére átlagosan 50 százalékkal emelkedik. Megkezdődött a nevelést és oktatást segítők béremelése is, ők januártól 7-10 százalékkal több bért visznek haza.

Kitértek arra is, hogy soha ennyi gyermek nem részesült még ingyenes gyermekétkeztetésben és tankönyvellátásban, mint ma. A kormány 32 milliárd forintról 74 milliárd forintra emelte a gyermekétkeztetés támogatását, így a korábbi 92 ezer helyett már 318 ezer gyermek étkezik naponta háromszor ingyen, a kisgyermekek 90 százaléka kap ingyenesen étkezést, és a rászoruló gyermekek étkeztetését a szünidőkre is kiterjesztették.

Idén 455 milliárd forinttal többet fordítanak a köznevelésre, mint a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetésben – olvasható.

A kormány intézkedéseit ismertetve megemlítették azt is, hogy országszerte tartanak az iskolafejlesztések, tanuszodák, tornatermek, tantermek épülnek és digitális iskolafejlesztési program kezdődött.

Emlékeztettek arra: a pedagógusokkal és szakmai szervezetekkel állandó a párbeszéd, egy éve működik a köznevelési kerekasztal, hozzátéve, hogy a kerekasztal már több eredményt ért el az iskolák működésének, a gyermekek és a pedagógusok terheinek csökkentése ügyében. „Nincs olyan probléma, amiről ott ne lehetne őszintén és érdemben tárgyalni” – olvasható a közleményben.

Véleményük szerint ugyanazok, akik vasárnap ismét utcára hívták a pedagógusokat, sorra visszautasították a párbeszédet a kormánnyal. Az elmúlt egy évben egyszer sem jöttek el a köznevelési kerekasztal üléseire, és „tárgyalások helyett politikai tüntetéseket és utcai akciókat szerveznek” – áll az oktatási államtitkárság kommünikéjében.

A Tanítanék mozgalom „Most mirajtunk a sor” szlogennel vasárnap délután tart tüntetést Budapesten.

– Budapest, 2017. február 5., vasárnap (MTI) –


Kapcsolódó

https://www.hunfoglalo.hu/oktatas/minimum-15-ezer-forintba-kerul-az-iskolakezdes-egy-felmeres-szerint/

The following two tabs change content below.

Másokat is érdekelhet:

Hozzászólás Facebook fiókkal


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük