Már lekérdezhető egy komplex adathalmaz a gépkocsikról ingyenesen

Blog

Nem titok, hazánkban sajnos nem mindenki engedheti meg magának az új autó vásárlását, ezért általában a használt autók kelendőbbek. Igen ám, de mindenkiben felmerül a kérdés, hogy kitől és vajon biztos, hogy minden rendben van-e a kocsinak a papírjaival. Ma már nem igazán okoz fejtörést, hogy valóban igazat ír illetve mond-e a kocsinak a tulajdonosa a feltett kérdéseinkre, hiszen lehetőség van lekérni a kocsi adatait a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen (röviden SZÜF). Gondolunk itt valós kilométeróra-állásra, illetve eredetiségvizsgálati fotókra. Korábban kevesebb adat volt elérhető lekérdezés során, illetve ami még fontos, hogy akkor még fizetni is kellett érte. Ma már sokkal több információ kérhető le, és ami nagyszerű hír mindenki számára, hogy mindez teljesen költségmentesen.Nagyon egyszerű módja van a lekérdezésnek, melyet most az alábbi cikkben megmutatunk.

Először is a böngészője megnyitása után belép a SZÜF oldalra. Könnyítés képen az alábbi linkre kattintva egyből elérhető: https://szuf.magyarorszag.hu, közvetlen URL: https://szuf.magyarorszag.hu/jszp_szuf

Belépés után az alábbi felület jelenik meg.

Kezdő oldal

A belépéshez szükséges Ügyfélkapu regisztrációval rendelkezni. Amennyiben még nem rendelkezik ügyfélkapuval, akkor azt a lakhelyéhez tartozó okmányirodában elintézheti. Az ügyfélkapuhoz kapott egyéni felhasználónévvel és jelszóval tud belépni.  Belépés után a „Közigazgatás, jog” menüpontra kattintva eljuthat egy fontos tájékozódási ponthoz, ami nagy segítségül szolgál használt autó vásárlása esetén. Bárki számára elérhető, aki rendelkezik ügyfélkapuval és ami a legfontosabb, hogy nincs költsége. ( január végéig teszt üzemmódban működik, ezért egyes funkciói még nem elérhetőek)

Közigazgatás, Jog

A következő oldal számos lehetőséget kínál fel számunkra, Önnek ebből az „Adatigénylés és Jármű Szolgáltatási Platformra” van szüksége. Miután rákattintott következő lépésként az ELEKTRONIKUSAN gombra kell kattintani. A felületen számos érdekes, és kevésbé érdekes információt tudhatunk meg számos állami rendszerből, de csakis magyar rendszámú közlekedési eszközökről.

A képen látható választási lehetőségek közül választhat. Érdemes az összeset bejelölni a lekérdezéshez, majd adja meg a lekérdezni kívánt gépjármű rendszámát, majd kattintson a keresés gombra.  Pár másodperc után elénk ugrik egy ablak, mely Adatkezelési tájékoztató. Lefelé görgetve az Elfogadom gombra kell kattintani, majd kattintás után még egyszer a Keresés gombra kell kattintani.

Választható lehetőségek

Következő oldal a Jármű adatai, mely az adatigénylés másodpercre pontos időpontját mutatja.  A jobb oldalon a Letöltés gombra kattintunk. Ekkor egy több oldalas Pdf-et kapunk a gépjárműről.

Mutatunk képet, hogy régen milyen adatokat lehetett csak lekérdezni

Illetve most milyen adatokat szolgáltat számunkra a rendszer.

Ez csak egy példa oldal, a pdf több oldalas adatot szolgáltat a gépjárműről.

Ezennel kész is vagyunk a lekérdezéssel.

Mindenkinek sikeres vásárlást kívánunk!

The following two tabs change content below.

Másokat is érdekelhet:

Hozzászólás Facebook fiókkal


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük