Őszi boldogsághormonod: almás álompite

Blog

Az őszi szezon népszerű idény gyümölcse az alma. Hogy még véletlenül se akadjon a torkodon, mint Hófehérkének, és még a lelkedet is édesítse a borúsabb napokon, most az igazán omlós házi almáspite receptjét osztom meg Veled.

pipe

Készítheted a hozzávalókat a tésztához:

– 40 dkg finomliszt
– 25 dkg margarin
– 15 dkg kristálycukor
– 1 tojás sárgája
– fél citrom reszelt héja és leve
– 2 evőkanál tejföl
– 1 csomag sütő és vaníliás por

A töltelékhez:

– 2 kg alma
– 2 csomag vaníliás cukor

A lisztben elmorzsolod a margarint, majd a többi hozzávalóval együtt ruganyos tésztává gyúrod. Két cipóra osztod, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Amíg pihen, az almákat kimagozod, meghámozod, lereszeled. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazol és morzsával körbeszórod. 200 °C-ra előmelegíted a sütőt. A nagyobb cipóval kezded, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtod, majd a tepsibe egyengeted. Leheletvékonyan megszórod zsemlemorzsával, majd beleteszed az előzőleg kinyomkodott reszelt almát. Szépen elteregeted az alján. Megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután jöhet a második kiscipó, ezt is hasonló méretűre nyújtod, és a félkész pite tetejére hengergeted. Villával megszurkálod, felvert tojássárgával megkenegeted, és már dobhatod is kb. 40 percre a sütőbe. Tűvel megszurkálod, hogy biztosan omlós-e már álompitéd, és miután kihűlt már vághatod is fel és tálalhatod.

Nagyi tipp: A tetejét díszítsd nyers álom almaszeletekkel!

Váljék egészségedre!

The following two tabs change content below.

Másokat is érdekelhet:

Hozzászólás Facebook fiókkal


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük