[recept] Újházy-tyúkleves

Receptkönyv

Jó ötlet benevezni egy-egy tál gőzölgő levesre. Főleg ősszel és télen, amikor kint hűvösebb az idő, és egy tányér forró leves jól átmelegíti az embert.

illusztráció

Ma Újházy Endre színművész kedvenc ételének házi receptjét osztom meg Veled, ami nem más, mint a róla elnevezett Újházy-Tyúkleves.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,5 kg-os tyúk vagy csirke
  • 25 dkg sárgarépa
  • 10 dkg gyökér
  • 10 dkg zeller
  • 10 dkg gomba
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 20 dkg karfiol
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 kávéskanál só
  • 6 szem feketebors
  • 15 dkg finommetélt
  • 15 dkg ecetes torma

Elkészítés:

  1. A megtisztított tyúkot 8 darabra vágod. Nyakát, máját, zúzáját is hozzáteszed, majd 2 liter vízben tesszük fel főni. Ha forr, leszeded róla a habot.
  2. Megsózod, beleteszed a hagymát, a fokhagymát, a paradicsomot, a fűszereket, és lassú forrással tovább főzöd.
  3. Ha a tyúk puhulni kezd, hozzáadod a zöldségeket, rózsáira szedett karfiolt, a vékonyra szeletelt gombát, a karikára vágott zöldpaprikát és a zöldborsót.
  4. Tálalás előtt sós vízben külön megfőzöd a finommetéltet, szűrőkanállal kiveszed, lecsöpögteted és beleteszed a levesbe.

Tálalás:

A leves a hússal és a zöldségekkel együtt kerül a tálba. Külön adhatsz hozzá ecetes tormát.

Váljék egészségedre!


Másokat is érdekelhet:

Hozzászólás Facebook fiókkal


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük