Webfejlesztést megrendelő ügyfeleknek kötelező

Blog

Jó ideje érik már bennem, hogy megírjak egy ilyet a vállalkozóknak. Mindezt talán nagyképűség nélkül mondhatom, hogy senior full stack webfejlesztőként, jó pár év tapasztalattal.

TEHÁT:

Két oka van az értetlenkedő posztoknak: te és a kamuwebfejlesztők. Te azért, mert nem értesz hozzá és ezért nem látsz olyan szinten a dolgok mögé, mint az ezzel foglalkozók (ezt alább kifejtem), a kamuwebfejlesztők meg azért, mert 50-100 ezerért manapság már hatmillió kókler van itthon is, akik weblapon hirdetik, hogy weblapot/webshopot készítenek, holott a PHP-hoz nem értenek (weblapjuk szerint honlapkészítéssel foglalkoznak, de ha bejön egy projekt, mással csináltatják meg [például velünk, ez is konkrétum]).

Te, mint hozzánemértő ügyfél kitalálod, hogy kellene egy belépési felület, ahol az ügyfelek be tudnak jelentkezni a honlapra. Elmondod, hogy egy űrlap kellene két beviteli mezővel, felhasználónév és jelszó, meg egy gomb. És nézel rám, mikor értetlenkedve felteszek másik 13 kérdést, meg legalább két hetes kivitelezési időt mondok, meg mondjuk 80 ezer forintot.

De jönnek a kérdések bennem:
– Elfelejtett jelszó emlékeztető nem kell?
– Ja, de.
– Jelszót ne tudjon változtatni a felhasználó belépés után?
– Ja, de, persze azt is.
– Jelszónál követeljünk meg minimum feltételeket, hogy ne tudjanak „abc” jelszót megadni?
– Persze!
– Ne védjük ki, hogy ne próbálkozzanak korlátlanul a belépéssel a hackerek?
– De, az is jó lenne.
– Ideiglenesen tiltsuk ki vagy tartósan? Felhasználónevet vagy IP címet? Admin vissza tudja engedni? Logoljuk a belépéseket? A belépési kísérleteket? Admin fel tudjon függeszteni fiókokat? Törölni? Hozzáadni? Maradjon is bejelentkezve a böngészőben vagy dobja ki a rendszer kikapcsolásnál? Ha maradjon, legyen az adminban neki „kijelentkezés mindenhonnan” gomb, ha véletlenül valahol ottfelejtette volna magát? Dokumentáljam is a kódot, hogy ha más fejlesztő is hozzá tudjon nyúlni?

Soroljam még?

Látszólag két beviteli mezőt kértél, hogy be tudjanak jelentkezni. Ennyi. Én meg négy oldalról látom ugyanazt a feladatot: ügyfél (te), felhasználó (te ügyfeleid), hackerek és webfejlesztők irányából.

Remélem, érthető mindenkinek, hogy ha NEM ÉRT HOZZÁ, akkor ne induljon ki a kamuwebfejlesztőkből és a saját feltételezéseiből. Köszönöm!

Üdvözlettel:
egy senior webfejlesztő

The following two tabs change content below.

Másokat is érdekelhet:

Hozzászólás Facebook fiókkal


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük